Mănăstirea Ţigăneşti


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVIII, XIX, XX
Importanta: B
Cod LMI: IF-II-a-B-15271
Adresa: DC, la 3,5 km de DN1
Localitate: sat CIOLPANI; comuna CIOLPANI
Judet: Ilfov
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Ţigăneşti Mănăstirea Ţigăneşti

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 16-May-2009

 Manastirea Tiganesti, cu obste de maici, a fost ctitorita in sec. XVII ca manastire de calugari, de familia Caplescu, pe terenul donat de boierul Matei Tiganescu.
Biserica actuala din zid a construit-o in 1812 banul Radu Golescu, ajutat de Arhimandritul Dosoftei (staret la Caldarusani) si logofatul Gheoghe Florescu cu sotia sa Anica.
In 1929 s-au facut reparatii la turla, apoi dupa cutremurul din 1977 reparatii generale. A fost resfintita la 31 mai 1987 cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Arhitectonic biserica a pastrat forma initiala, insa pictura murala executata in 1853, de egumenul Eftimie, dupa multe restaurari (1880, 1895 si 1911), a fost refacuta in 1929 de Dimitrie Belizarie.
Doar unele scene din pridvor s-au pastrat din pictura originala. Ultima restaurare apartine pictorilor Gh. Tatarescu si Valeria Musceleanu.
Mozaicul si decoratiile din exterior sunt opera pictorului Gh. Raducanu.
In incnta manastirii se afla o alta biserica mai mica in cimitir, doua cladiri mari cu cerdac (construite in 1820 pentru chilii, staretie, trapeza, arhondaric), alte cladiri mai mici si clopotnita cu trei clopote mari si unul mic.
Ceasul cel mare cu doua cadrane, cantarind peste 1300 kg, a fost adus din Germania in 1911.
In 1929 au fost construite si atelierele unde se lucreaza stofele pentru vesmintele preotesti si broderia ornamentala a acestora. Aici a fost lucrata si broderia din sala maura a castelului Peles.
Manastirea are si o bogata colectie de arta bisericeasca si carte veche.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)